Betonarme elemanlarda oluşturulmak istenen boşluklar için 25 mm den 250 mm çapına kadar titreşimsiz olarak delik açılması yöntemidir. Bu yöntem için elmas uçlu soketler ve karot makinesi kullanılmaktadır.
Karot Delme makineleri yatay ve dikey konumlarda kullanılacak biçimde geliştirilmiş olup, her türlü ihtiyaca cevap verebilmektedir. Asansör ve merdiven boşluğu açılımlarında, zemin beton çatlaklarını önlemek için derz kesimlerinde, kapı, pencere, kanal, istinat duvarlarının kesim ve açılımları gibi işlemlerde kullanılır. Hiçbir şekilde darbe vermeden, demir donatılı ve donatısız zeminde, 45º& 90º lik açılarla delim yapabilme, Q20 çap & Q700 çap arası, 600 cm derinliğe kadar delim yapılabilmektedir.
Forklift, ağır yükleri çatalları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesidir. Forkliftler daha çok paletlerin üzerine yüklü ağırlıkları taşımak, kaldırmak ve istif etmek için kullanılır.
Forkliftlerin elle hareket ettirilebilen küçük modelleri olduğu kadar büyük ve motorlu olan modelleri de vardır. 1 tondan 90 tona kadar kapasiteli olabilirler. Açık alanlarda kullanım için dizel motorlu, Benzin motorlu ve LPG motorlu tipleri ve kapalı alanlarda kullanım için AC ve DC akımla çalışabilen elektrik motorlu akü ile çalışan tipleri vardır.
Bobcat Mini Yükleyiciler dünyanın en popüler Skid Steer yükleyicileridir. Bu nedenle sektörde tüm mini yükleyiciler “Bobcat” ismi ile çağrılmakta ve marka ismi genelleştirilmektedir. Bobcat çok amaçlı mini yükleyiciler, bu alanda üretş ilk makinelerdir. Bobcat mini yükleyicileri, 50 yılı aşkın tecrübeli geçmişleri ile kalite, performans ve güvenilirliklerini 100’den fazla ülkede 1000’den fazla distribütör ve 3000’den fazla satış elemanı ile dünyanın her yerinde sergilemektedir.
Sadece yükleyici olarak değil, çok çeşitli ataşmanları sayesinde kazma, küreme, düzeltme ve hatta asfalt kesmeye kadar onlarca görevi başarıyla üstlenebiliyor. Küçük boyutlarıyla otopark, bina bodrum katı gibi alçak tavanlı, standart iş makinelerinin giremeyeceği mekanlarda sorunsuzca çalışabiliyor.
İnşaat firmaları, peyzaj firmaları, bağ-bahçe ile uğraşılan tüm alanlarda ve çevre düzenlemesi işlerinde sıklıkla tercih ediliyor.
Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılır. Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşur. Kepçe kısmı hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.
Bekoloderin loderden farkı, aynı zamanda kazıcı özelliğinin olmasıdır. Hem kazıcı hem yükleyicidir. Bir traktör, önde yüklemeyi sağlayan kepçe, arkada kazıcı kısmından oluşur. Kepçe ve kazıcı kısmı hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.
Alt kısım paletli, lastik tekerlekli veya kamyon şasilidir. Üst kısımda tahrik motoru ve kumanda tertibatı bulunur. Makinanın ön kısmında ise kazmayı sağlayan mekanizma mevcuttur. Kepçeli, düz kepçeli, ters kepçeli, çeneli, draglin kovalı gibi çeşitleri vardır. Paletli veya lastik tekerleklidir. Paletli çeşitleri lastikliye göre daha kuvvetlidir. Lastik tekerlekli ekskavatörler ise daha hareketlidir. Diğer türlerde olduğu gibi, kazıcı levhanın alt kısmında aşındıkca değiştirilebilen bir bıçak bulunur. Kendi bulunduğu düzeyin altında veya üzerinde iş yapabilen esnek bir iş makinasıdır.
Bir traktör ve önüne kaldırılıp indirilebilir şekilde monte edilmiş bir kazıcı levhadan oluşur. Yürüyerek sathi kazı yapmaya yarayan bir ekskavatör tipidir. Paletli veya lastik tekerlekli yol yapım makinesidir.
Greyderler, genel olarak tesviye işlerinde, yol yapımı ve hendek kazma için kullanılan çok amaçlı makinalardır. Ayrıca uygun bir şekilde kullanıldıkları takdirde, tesviye ve bombelik verme, karıştırma ve yayma, malzemeyi yana yığma işleriyle birlikte hafif kazıma işlerinde de kullanılırlar. Ön kısım, arka kısım, şasi ve kazıyıcı levhadan oluşur. Ön kısım iki tekerlekli aks şeklinde olup direksiyon hareketini sağlar. Tahrik motoru ve kumanda mekanizmalar makinanın arkasındadır. Kazıyıcı levha, makinanın ön ve arka kısmını bağlayan şasi üzerine bağlanmıştır. Dozerde olduğu gibi levhanın alt kenarında aşındıkca değiştirilebilen bıçak bulunur ve levha hareketlidir.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası karayolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.
Kısa tanımı ile hiyap, araç üstü hidrolik vinçlere verilen isimdir. Aslında Hiab İsveçli ünlü vinç markasıdır. Firma bu isimle anılan ilk vinci 1944 yılında üretmiştir. Bildiğimiz anlamda hiyap ilk olarak bu firma tarafından icat edilmiştir. Hiyap vinçler genellikle tekerlekli kamyonlar üzerine monte edilir. Nadir olarak gemilere, tırlara veya kullanım alanına göre başka araçlar üzerine de monte edilebilir. Hiyap vinçler kaldırma işleminin yanında taşımayı kolaylaştırdığı için oldukça sık tercih edilirler.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası karayolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.
Mobil vinçler, adından da anlaşılabileceği gibi seyyar olarak her yere gidebilen, hareketli vinçlerdir. Tekerlekli veya paletli bir yapıda, tır gibi görünen modellerin yanı sıra standart bir iş makinesi görünümünde olan mobil vinç modelleri de mevcuttur. Mobil vinçler özel olarak imal edilir ve kullanım amacına göre çeşitlilik gösterirler.
Mobil vinçler istenilen yükleri kaldırıp bir başka yere aktarmaya yarayan ve hem iş gücü hem de zaman tasarrufu sağlayan, ağır iş makineleridir. Aynı zamanda kolaylıkla gerekli emniyet önlemleri alınabilen ve kullanımı çok karmaşık olmayan yardımcı makinelerdir.
Mobil vinçler inşaat sahasından, makine sanayisine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra ev eşyası taşıyacak nitelikte tasarlanan mobil vinçler de bulunmaktadır. Kullanım amacı ne olursa olsun her mobil vincin özelliği, yük taşıma kapasitesi, çalışma prensipleri farklılık gösterebilir. Fakat bütün mobil vinçlerin tek kullanım amacı; istenilen yükün bir yerden başka bir yere kaldırılarak taşınmasıdır.
Mobil vinçlerin avantajları:
– Mobil, taşınabilir olması
– Her yere ulaşım kolaylığının olması
– Pratiklik ve kullanım kolaylığı sağlaması
– Kısa mesafelerde istenilen yükün taşınmasında kolaylık sağlaması
Kule vinç, genellikle şantiyelerde sabit ya da hareketli (genellikle sabit) bir taşıyıcı üzerinde ağır yüklerin yatayda ve düşeyde taşınmasını sağlayan çelik strüktürdeki bir makinedir. Kule gibi yükselen bir gövdesi olduğundan bu şekilde isimlendirilmiştir. Gövde bölümü dışında BOM adı verilen ağırlık taşıyan kolu vardır. Bu kolu dengelemek için bomun arka ucunda denge taşları vardır. Kule vinçlerin birçok tipi vardır. Kendi başlarına ayakta durabildikleri gibi bina yükseldikçe onunla beraber yükselirler. Yapıya çeşitli aralıklarla atılan bağlantı ankrajlarıyla sabitlenirler. Kule vinçler yükseltilmek istendiğinde orta kısımlarında bulunan ekleme bölümünün vinci ortadan ayırıp yükseltir, bu oluşan yeni boşluğa vinç dışarıdan gelen ek parçayı kaldırıp yanaştırır. Yanaşan parça içe alınıp monte edilir ve bağlanır. Kule vinçleri, kule vinç operatörleri yönetir. Gövde ile bomun kesiştiği yerde bulunan kabinde çalışırlar.